Tips om uw vakantieverblijf te beschermen tegen het koude seizoen

WATERLEIDINGEN EN LEIDINGWERK

Als u uw vakantieverblijf in de wintermaanden niet gebruikt, is het noodzakelijk uw vakantieverblijf winterklaar te maken. Zorg ervoor dat het water van alle waterleidingen wordt afgelaten en de leidingen goed worden doorgeblazen (een compressor is hierbij aan te bevelen).

DROOGBLAZEN VAN LEIDINGWERK

Blaas het leidingwerk droog met lucht om ervoor te zorgen dat al het water uit uw vakantieverblijf is verwijderd. Hierbij moet u altijd de warme en koude (meng)kranen openzetten en de doucheslang afkoppelen van de douchekraan zodat daarin geen water meer achterblijft dat vervolgens zou kunnen bevriezen.

AFTAPPEN EN ANTIVRIES

Onderaan de geiser dient u de aftapschroef eruit te draaien en de kranen door te blazen zodat het water uit de leiding is. Zet hierbij ook aftappunten onder uw vakantieverblijf open. Antivries toevoegen in de toiletten en douchebak is noodzakelijk. Doe dat laatste ook met alle sifons (keukenafvoer, wasbakjes, ...).

THERMOSTATISCH GEREGELDE DOUCHEMENGKRAAN

Indien uw vakantieverblijf is voorzien van een thermostatisch geregelde douchemengkraan, dient u voor het juist aftappen eerst de regelkraan aan de linkerzijde volledig open te draaien en vervolgens de thermostaat rechts naar 0°C te draaien. Schakel de compressor in om het koude water uit het systeem te blazen. Draai vervolgens de thermostaat naar 38°C om de warmwaterbuis droog te blazen.

CV-INSTALLATIE

Indien uw stacaravan of chalet voorzien is van een cv-installatie, dan is deze zoals thuis uitgevoerd met een warmwatersysteem en een verwarmingssysteem. Enkel het warmwatersysteem dient leeg gelaten en droog geblazen te worden, aan het verwarmingssysteem hoeft u niets te doen mits deze is afgevuld met Glycol (Vorstbescherming).

SNEEUWVAL EN ONDERHOUD

In de winter is er kans op langdurige sneeuwval en kan het zijn dat er een flink pak sneeuw langdurig op het dak, in de goten en de ventilatiegaten blijft liggen. Door het smelten en opvriezen van de sneeuw verstoppen de goten en de ventilatiegaten en zal het smeltwater zich een weg naar binnen (kunnen) banen. Verwijder daarom meteen de sneeuw van uw stacaravan of chalet. De verkoper is niet verantwoordelijk voor eventueel ontstane schade door deze oorzaken.

UITBESTEDEN EN TIPS VOOR INBOEDEL

Indien gewenst, kunt u het winterklaar maken ook aan ons uitbesteden. De verkoper kan echter nooit aansprakelijk worden gesteld voor bevriezing. Tegen vergoeding kunnen wij ook uw vakantieverblijf winterklaar maken, zo riskeert u geen vorstschade. Nog wat kleine tips ten behoeve van stoffen inboedel: zet matrassen rechtop, bewaar kussens en materiaal gerelateerde goederen niet in plastic hoezen en bewaar los beddengoed niet in uw stacaravan of chalet.

CONTACT EN AFSLUITING

Mocht u vragen hebben na het lezen van deze handleiding, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen u zowel telefonisch als persoonlijk bijstaan of adviseren voor of tijdens uw verblijf in uw stacaravan of chalet. Verder wensen wij u veel succes en plezier toe met uw nieuwe stacaravan/chalet.terug naar overzicht